sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Valoa kaupunkiin




 
 


Valoa kaupunkiin

Seitsemäs Lux Helsinki houkutteli viikko sitten helsinkiläiset perhekunnittain keskustan kaduille ja pihoille nauttimaan valotaiteesta. Ledlamppuja kantavien oppaiden perässä puikkelehti väkijoukossa suomen-englannin- ja venäjänkielisiä ryhmiä.

Lux Helsinki sijoittuu sopivasti pimeään tammikuuhun jouluvalojen sammumisen jälkeen. Festivaalin suosio todistaa, että kaupunkitapahtumia tarvitaan myös talvella; kävellään ja katsellaan teoksia, tavataan tuttuja ja piipahdetaan välillä lämmittelemään johonkin kahvilaan. Valotaide tuntuu olevan helpommin omaksuttavaa kuin konkreettisempi materiaa sidottu kuvataide, vaikka valotaide on enimmäkseen täysin abstraktia . Valotaide on muuntuvaa, usein leikkisää ja interaktiivista. Katsojat voivat tänäkin vuonna astua monen valotaideteoksen sisään, muuntaa teoksia ja sulautua osaksi niitä. Taideteos ja henkilökohtainen kokemus sulautuivat erottamattomasti yhteen. Erityisesti lapsia riemastutti tämä taide, jota sai (jos voi) koskea ja muuttaa. Anonymous Finlandiatalolla houkutteli yhteiskunnallisiin kannanottoihin tai vaikkapa runonlausuntaa. Poliittista taidetta edusti otsaansa rypistelevä Putin kaupungintalon korttelin pihalla. Valolla ja äänellä luotiin jo 1800-luvun lopussa vaikuttavia spektaakkeleita. Tästä oli esimerkkinä shift, Porthanian valo/ääniteos.

Lux Helsinki kesti vajaan viikon. Osa teoksista oli luotu varta vasten tätä festivaalia varten, jotkut olivat olleet nähtävissä jo monella festivaalilla. Valo on abstraktia, mutta aina tilaan sidottua. Suurkirkko on useana vuonna yhdistetty valotaideteokseen, niin tänäkin vuonna. Valotaideteokset oli sijoitettu osittain kaduille osittain sisäpihoille, jonne ulkopuolisilla on harvoin asiaa. Katsojilla oli tilaisuus tutustua kansallismuseon pihatiloihin ja kaupungintalon korttelin sisäosiin. Vanhan klinikan nykyisin humanististen tieteiden laitoksen ympäröimä piha oli tänä vuonna Latern park, jossa tuuli heilutteli kymmeniä erivärisiä lyhtyjä.

Kaikki teokset eivät ehkä olleet ikimuistettavia, mutta kokonaisuutena festivaali oli elämyksellinen ja onnistunut kokonaisuus. Uutta kirjastotaloa odotellessa oli myös mukavaa havaita, että kansalaistorin liepeillä on jo nykyisin mahdollista oleskella sisätiloissa ilman ostopakkoa. Musiikkitalo on auki aamusta iltaan. Suuressa kahvilassa voi istua vaikka lukemassa pari tuntia, siellä voi myös pitää pienempiä kokouksia. Kylmällä säällä jalankulkijat oikaisevat mielellään sanomatalon aulan kautta. Samalla voi usein kuulla jonkun esitelmän tai keskustelun ja katsoa aulanäyttelyn, festivaalin aikana valotaideteoksen. Mutta aulakahvilan lautakalusteet sopisivat kyllä paremmin esikaupunkiterassille tai kesämökille.

Helsingissä on vain vähän pysyvää valotaidetta.  Huomattava lisä saadaan Kruunuvuorenrannan rakentuessa.  Nykyisen suuren keskustaan näkyvän Koronan lisäksi valotaidetta tulee lisää julkisiin tiloihin ja asuinkortteleiden pihoille.