lauantai 27. joulukuuta 2014

Eläköön Hyvinkään keskusta









Kaupunkitarkkailija on lukenut Helsingin sanomista syksyn mittaan miten Keravan keskusta on lähes autioitunut ja Järvenpäässäkin liiketilat tyhjennevät ja keskusta kurjistuu. Käynti Hyvinkäällä osoitti, että siellä kaikki näyttää olevan toisin.  Keskustassa on julkisia palveluja (mm. kirjasto, taidemuseo) ja kauppoja vieri vieressä ja käyttäjiä riittää.
Miten Hyvinkää on onnistunut siinä, missä saman suuruusluokan lähikaupungit ovat epäonnistuneet? Näyttää siltä, että Hyvinkäällä tehtiin onnistunut ratkaisu, kun sovittiin Suomen kuudenneksi suurimman kauppakeskuksen Willan rakentamisesta aivan ydinkeskustaan muutaman minuutin kävelymatkan päähän rautatie- ja linja-autoasemalta eikä -  kuten Suomessa on ollut tapana-  taajaman ulkopuolelle, pellolle moottoritien varteen. 
Moni asia arveluttaa, kun pohtii megaluokan kauppakeskuksen sijoittamista pienehkön kaupungin keskustaan. Minkä kaupungin keskustassa on tilaa niin suurelle hankkeelle ? Ja minkä näköinen valtava kauppakeskus on keskellä kaupunkia? Entä toimiiko liikenne? Eikö kauppakeskuksen kannattavuus perustu suureen autopaikkamäärään, kukapa nyt jalan tai julkisella liikenteellä tulisi. Mahtaako olla taloudellisesti kannattava ratkaisu?
Hyvinkään keskustassakaan ei ollut tyhjää tonttia, kauppakeskuksen tieltä purettiin mm. kaupungintalo (joka siirtyi vanha Willatehtaan yhteyteen) ja viisi muuta kiinteistöä. Kaupalliselta profiililtaan keskus ei näytä poikkeavan muista suurista kauppakeskuksista, magneettina on suurmyymälöitä elintarvikeosastoineen, lisäksi erikoisliikkeitä, ravintoloita ja joitakin palveluja. Autopaikkoja on kauppakeskuksen alla yhteensä 1600. ( Jumbossa on 4600).
Miltä yli 50 000 k-m2:n Willa näyttää Hyvinkään keskustassa ? Se on sopeutettu varsin hyvin pienimittakaavaiseen ympäristöön. Maanpäällä keskus on jaettu kahteen rakennukseen, joita yhdistää jalankulkusilta. Julkisivut on jäsennelty naapurirakennusten mittaisiin osiin. Pääkadulle avautuu perinteiseen tapaan suuria näyteikkunoita, torin kulmassa on jopa kahvila terasseineen. Sisäänkäyntejä on eri puolella rakennusta. Keskuksen yhteyteen rakennettu asuntotorni luo mittakaavaa.
Kauppakeskusten myötä kaupunkielämä pyrkii siirtymään kaduilta rakennusten sisätiloihin. Willassakin väki tungeksii keskuksen käytävillä. Mutta kaupan vetovoima näkyy myös kaduilla jalankulkijoina ja erilaisina markkinoina ja tapahtumina viereisillä aukiolla. Willan valmistuttua 2012 sen ympäristöstä tyhjeni pien- myymälöitä, joista suuri osa näyttää kuitenkin täyttyneen uusilla yrittäjillä.
 Paluuta perinteiseen kaupunkiin, jossa kaupat sijoittuvat erillisiin liikerakennuksiin ja pohjakerrosten pienmyymälöihin ei taida enää olla ainakaan Hyvinkään kokoisessa kaupungissa. Jos suuret marketit päästetään kauas keskustasta pääliikenneväylien varsille, varsinainen keskusta kuihtuu.  Hyvinkää on vahvistanut asemaansa Keski-Uudenmaan ja Etelä-Hämeen kaupallisena keskuksena. Willa on kannattavampi kuin alun perin ennakoitiin.  

Olisiko tässä jotain opittavaa ?